vineri, 16 ianuarie 2015


Despre caracteristicile  uleiurilor de măsline și ale uleiurilor din resturi de măsline, precum și metodele de analiză a acestora
 
Regulamentul (CEE) nr. 2568/91 al Comisiei  din 11 iulie 1991privind caracteristicile  uleiurilor de măsline și ale uleiurilor din resturi de măsline, precum și metodele de analiză a acestora  (JO L 248, 5.9.1991) stabilește vocabularul general de bază al analizei senzoriale
Atribute negative
Stătut/de drojdie: aromă caracteristică uleiului extras din măsline strânse sau depozitate în condiții de natură să determine un stadiu avansat de fermentare anaerobă sau uleiului rămas în contact cu depunerile rezultate în urma decantării, care au suferit, de asemenea, un proces de fermentare anaerobă în containere și cuve.
Mucegăit/umed/de pământ: Aromă caracteristică uleiului de măsline obținut din fructe atacate de mucegaiuri și de drojdii, ca rezultat al depozitării acestora timp de mai multe zile în condiții de umiditate sau uleiului obținut din măsline care au fost culese cu pământ sau acoperite cu noroi și care nu au fost spălate.
De vin/oțetit/acid/acru: aromă caracteristică a anumitor uleiuri care amintește de vin sau de oțet. Această aromă se datorează în principal unui proces de fermentare aerobă a măslinelor sau a resturilor de pastă de măsline de pe rogojini care nu au fost probabil spălate corespunzător, ceea ce a condus la formarea de acid acetic, de acetat de etil și de etanol.
Rânced: aromă a uleiurilor care au fost supuse unui proces intens de oxidare.
Măsline înghețate (lemn umed): aromă caracteristică uleiurilor extrase din măsline care au suferit de pe urma înghețului în copaci.
Alte atribute negative
Încălzit sau aromă caracteristică a uleiurilor, care provine din încălzirea excesivă și/sau prelungită
Ars: în cursul obținerii acestora și, în special, în timpul malaxării termice a pastei, dacă aceasta se realizează în condiții termice necorespunzătoare.
De fân-lemnos: aromă caracteristică anumitor uleiuri care provin de la măsline uscate.
Grosier: senzație bucotactilă densă și păstoasă produsă de anumite uleiuri vechi.
De lubrifianți: aromă a uleiului care amintește de motorină, de grăsime sau de uleiul mineral.
De ape de vegetație: aromă dobândită de ulei în urma unui contact prelungit cu apele de vegetație care au suferit procese de fermentare.
De saramură: aroma uleiului obținut din măsline conservate în saramură.
Metalică aromă care amintește de cea a metalelor. Aceasta este caracteristică uleiului care a rămas în contact îndelungat cu suprafețe metalice, pe durata procesului de măcinare, de malaxare, de presare sau de stocare.
Rogoz: aromă caracteristică uleiului obținut din măsline presate între rogojini împletite din rogoz nou. Aceasta poate fi diferită în funcție de materialul folosit la fabricarea rogojinilor, și anume rogoz verde sau rogoz uscat.
Mâncat de viermi: aroma uleiului provenit din măsline care au fost supuse unui atac puternic al larvelor muștei măslinului (Bactrocera Oleae).
Castravete aromă care apare ca urmare a condiționării ermetice a uleiului, prelungite în mod excesiv, în special în recipiente de tinichea, și care este atribuită formării de 2-6 nonadienal.
Atribute pozitive
Fructat: ansamblul senzațiilor olfactive caracteristice ale uleiului, în funcție de soiul măslinelor, provenind de la fructe sănătoase și proaspete, verzi sau coapte. Senzațiile sunt percepute direct și/sau retronazal.
Amar: gust elementar caracteristic al uleiului obținut din măsline verzi sau în stadiul de coacere. Este perceput de papilele caliciforme care formează „V”-ul lingual.
Picant: senzație tactilă de pișcătură, caracteristică uleiurilor produse la începutul sezonului, în principal pe bază de măsline încă verzi. Senzația poate fi percepută în toată cavitatea bucală, în special în gât.
Terminologie opțională în scopul etichetării
La cerere, președintele comisiei poate atesta faptul că uleiurile evaluate respectă definițiile și intervalele corespunzătoare expresiilor și adjectivelor următoare în funcție de intensitatea și de percepția atributelor.
Atributele pozitive (fructat, amar și picant): În funcție de intensitatea percepției:
  Intens, atunci când mediana atributului este mai mare de 6;
  Mediu, atunci când mediana atributului este cuprinsă între 3 și 6;
  Ușor, atunci când mediana atributului este mai mică de 3;
Fructat: ansamblul senzațiilor olfactive caracteristice ale uleiului, în funcție de soiul măslinelor, provenind de la fructe sănătoase și proaspete, în care nu predomină nici gustul fructat verde și nici gustul fructat copt. Senzațiile sunt percepute direct și/sau retronazal.
Fructat verde: set de senzații olfactive caracteristice uleiului, care amintesc pe cele ale fructelor verzi, în funcție de soiul măslinelor, provenind de la fructe verzi, sănătoase și proaspete. Senzațiile sunt percepute direct și/sau retronazal.
Fructat copt: set de senzații olfactive caracteristice uleiului, care amintesc pe cele ale fructelor coapte, în funcție de soiul măslinelor, provenind de la fructe sănătoase și proaspete. Senzațiile sunt percepute direct și/sau retronazal.
Echilibrat: ulei care nu este dezechilibrat. Prin „dezechilibrat” se înțelege senzația olfactivă, gustativă și tactilă a uleiului în cazul căruia mediana atributului amar și/sau cea a atributului picant este mai mare cu două puncte decât mediana atributului fructat.
Ulei dulce: un ulei în cazul căruia mediana atributului amar și cea a atributului picant sunt mai mici sau egale cu 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu