Mențiunile de sănătate înscrise pe
produsele alimentare
Comisia Europeană a
adoptat REGULAMENTUL (UE) 2015/7 AL
COMISIEI din 6 ianuarie 2015 de autorizare a unei mențiuni de sănătate înscrise
pe produsele alimentare, alta decât cele care se referă la reducerea riscului
de îmbolnăvire și la dezvoltarea și sănătatea copiilor, și de modificare a
Regulamentului (UE) nr. 432/2012.
Facem precizarea că Regulamentul (CE)
nr. 1924/2006 prevede că mențiunile de sănătate înscrise pe produsele
alimentare sunt interzise, cu excepția cazului în care sunt autorizate de
Comisie în conformitate cu regulamentul respectiv și incluse într-o listă de
mențiuni permise.
Astfel, la categoria nutrient, substanță, produs
alimentar sau categorie de produse alimentare au fost incluse glucidele.
Glucidele contribuie la recuperarea funcționării
normale a mușchilor (contracție) după un exercițiu fizic foarte intens și/sau
de lungă durată, care conduce la oboseală musculară și la epuizarea depozitelor
de glicogen din mușchiul scheletic.
Regulamentul stabileşte condițiile
de utilizare a mențiunii. Astfel, mențiunea poate fi utilizată doar pentru produsele
alimentare care furnizează glucide care sunt metabolizate de oameni (cu
excepția poliolilor).
Trebuie însoțită de o informare a consumatorului
cu privire la faptul că efectul benefic se obține în condițiile consumului de
glucide, din toate sursele, la o doză totală de 4 g per kg de greutate
corporală, în doze administrate în primele patru ore și nu mai târziu de șase
ore, în urma unui exercițiu fizic foarte intens și/sau de lungă durată, care
conduce la oboseală musculară și la epuizarea depozitelor de glicogen din
mușchiul scheletic.
Regulamentul (UE) nr. 432/2012 prevede,
de exemplu, menţiunea pentru fier poate fi utilizată doar pentru produsele
alimentare care sunt cel puțin o sursă de fier, astfel cum apare în mențiunea
SURSĂ DE [DENUMIREA VITAMINEI/VITAMINELOR] ȘI/SAU [DENUMIREA
MINERALULUI/MINERALELOR], prevăzută în anexa la Regulamentul (CE) nr. 1924/2006.
Menţiunile sunt următoarele:
Fierul contribuie la procesul de diviziune
celulară.
Fierul contribuie la reducerea oboselii și
extenuării.
Fierul contribuie la funcționarea normală a
sistemului imunitar.
Fierul contribuie la transportul normal al
oxigenului în corp.
Fierul contribuie la formarea normală a
globulelor roșii și a hemoglobinei.
Fierul contribuie la metabolismul energetic
normal.
Fierul contribuie la funcția cognitivă normală.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu