vineri, 9 ianuarie 2015


Mențiunile de sănătate înscrise pe produsele alimentare
Comisia Europeană   a adoptat  REGULAMENTUL (UE) 2015/7 AL COMISIEI din 6 ianuarie 2015 de autorizare a unei mențiuni de sănătate înscrise pe produsele alimentare, alta decât cele care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire și la dezvoltarea și sănătatea copiilor, și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 432/2012.
Facem precizarea că Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 prevede că mențiunile de sănătate înscrise pe produsele alimentare sunt interzise, cu excepția cazului în care sunt autorizate de Comisie în conformitate cu regulamentul respectiv și incluse într-o listă de mențiuni permise.
Astfel,  la categoria nutrient, substanță, produs alimentar sau categorie de produse alimentare au fost incluse  glucidele.
Glucidele contribuie la recuperarea funcționării normale a mușchilor (contracție) după un exercițiu fizic foarte intens și/sau de lungă durată, care conduce la oboseală musculară și la epuizarea depozitelor de glicogen din mușchiul scheletic.
Regulamentul stabileşte condițiile de utilizare a mențiunii.  Astfel, mențiunea poate fi utilizată doar pentru produsele alimentare care furnizează glucide care sunt metabolizate de oameni (cu excepția poliolilor).
Trebuie însoțită de o informare a consumatorului cu privire la faptul că efectul benefic se obține în condițiile consumului de glucide, din toate sursele, la o doză totală de 4 g per kg de greutate corporală, în doze administrate în primele patru ore și nu mai târziu de șase ore, în urma unui exercițiu fizic foarte intens și/sau de lungă durată, care conduce la oboseală musculară și la epuizarea depozitelor de glicogen din mușchiul scheletic.

   Regulamentul (UE) nr. 432/2012 prevede,  de exemplu,  menţiunea  pentru fier  poate fi utilizată doar pentru produsele alimentare care sunt cel puțin o sursă de fier, astfel cum apare în mențiunea SURSĂ DE [DENUMIREA VITAMINEI/VITAMINELOR] ȘI/SAU [DENUMIREA MINERALULUI/MINERALELOR], prevăzută în anexa la Regulamentul (CE) nr. 1924/2006.
Menţiunile sunt următoarele:
Fierul contribuie la procesul de diviziune celulară.
Fierul contribuie la reducerea oboselii și extenuării.
Fierul contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar.
Fierul contribuie la transportul normal al oxigenului în corp.
Fierul contribuie la formarea normală a globulelor roșii și a hemoglobinei.
Fierul contribuie la metabolismul energetic normal.
Fierul contribuie la funcția cognitivă normală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu