vineri, 26 iunie 2015

Despre expunerea la plumbul din alimente

A fost adoptat REGULAMENTUL (UE) 2015/1005 AL COMISIEI din 25 iunie 2015
de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 în ceea ce privește nivelurile maxime ale plumbului din anumite produse alimentare  ( menţionăm că Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 al Comisiei stabilește nivelurile maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare). 
 La 18 martie 2010, Grupul științific pentru contaminanții din lanțul alimentar (Grupul CONTAM) din cadrul Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a adoptat un aviz privind plumbul din produsele alimentare
Ca efecte adverse critice potențiale ale plumbului, pe care se poate fonda o analiză a riscurilor, Grupul CONTAM a identificat neurotoxicitatea asupra dezvoltării la copiii mici, precum și efecte cardiovasculare și nefrotoxicitate la adulți. Grupul a indicat în continuare că protejarea copiilor și a femeilor de vârstă fertilă împotriva riscului potențial al efectelor asupra dezvoltării neurologice este suficientă pentru a proteja toate populațiile de celelalte efecte adverse ale plumbului. Prin urmare, este oportun să se reducă expunerea la plumbul din alimente, prin reducerea nivelurilor maxime existente și stabilirea de niveluri maxime suplimentare pentru plumbul din produsele relevante.
[Jurnalul Oficial al Uniunii Europene 26.6.2015  L 161/9]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu